Efterisolering af kolde kældervægge – behøver jeg det?

Helt lavpraktisk, så er svaret Ja. Indvendig isolering af kolde vægge i din bolig er altid en god idé. Så hvordan skal løsningen være for at få det bedste resultat?

Du finder mange gode løsninger til indvendig isolering af kældre, så det er dit slutresultat du skal kigge på

  • Hvad skal kælderen bruges til?
  • Hvad er mit budget for en renovering?
  • Hvordan skal mit slutresultat være?

Udgangspunktet for din renovering har også betydning for hvordan opgaven skal gribes an. Derfor er det vigtigt at få omfangsvurderet din kælder først.

  • Er kælderen fugtig og døjer den med skimmelsvamp?
  • Hvor fugtig er kælderen, og er det både gulv og vægge?
  • Er nuværende konstruktion med forsatsvægge, tapet på væggene, træpaneler eller blot malede vægge?
  • Er der saltudblomstringer og løst puds der skaller af?
  • Har du varmeinstallationer og ventilationsmuligheder i kælderen?
  • Hvad benytter du kælderen til nu? – og hvad er dine fremtidsønsker?
Udredning af skimmelsvamp
Væg skimmelsvamp

Der findes mange muligheder for indvendig isolering af din kælder

  • Fugtsikring med membran af dit gulv
  • Fugtsikring mod opstigende fugt i dine vægge
  • Fugtsikring mod indtrængende fugt i dine vægge
  • Varmekilder i din kælder
  • Behov for ventilation i alle eller enkelte rum
  • En pudset væg eller en efterisolering
  • En svummet vægoverflade eller en finspartlet overflade
  • Diffusionsåben maling med en følsom overflade eller en skimmelresistent overflade

Når vi skal kigge på efterisolering, findes der løsninger man har anvendt før i tiden, og der findes moderne og effektive løsninger der tager højde for det gode indeklima.

Det dårlige indeklima

Før i tiden anvendte man som udgangspunkt ikke kældre til beboelse. Sidenhen har det ændret sig, og man har renoveret kældre, så de kommer op i det, mange ejendomsmæglere kalder for boligstandard. Det vil sige, at kælderen ser så indbydende ud, at man har lyst til at overnatte og opholde sig i rummene.

Derfor findes der i mange kældre i dag isolerede ydervægge med gipsplader og trægulve på strøer. Desværre har man ikke været opmærksom på at konstruktionerne ikke egner sig til at blive lukket af med træ, papir og gips.

Mange kældre døjer derfor med store fugtskader og skimmelsvamp bag gulv og vægge. Alt dette er med til at skabe et rigtig skidt indeklima, som særligt allergikere vil have vanskeligt ved at opholde sig i. Sunde og raske mennesker kan også opleve gener ved at opholde sig sammen med ”den usynlige fjende” der gemmer sig bag konstruktionerne.

  • Test for skimmelsvamp
    Ved mistanke eller ved synlige forekomster i boligen. Man kan sagtens have en mistanke om, at noget er galt, uden at man kan se det. Svamp kan vokse i skjulte konstruktioner og give problemer med indeklimaet. Vi har forskellige testmetoder der både kan afsløre skjult skimmelsvamp, men også gøre det klart om en synlig vækst på en væg er skimmelsvamp eller ej.
  • Bekæmpelse af skimmelsvamp
    Vi tilbyder at fjerne skimmelsvamp for dig. Det kan vokse mange steder, både på væg, under et gulv, i kælderen eller i dit loftrum. Uanset hvor problemet sidder, har vi en løsning til bekæmpelsen.
  • Forebyggende løsninger mod skimmelsvamp
    Der findes produkter der kan binde sporer fra et skimmelangreb samt produkter der kan forebygge nye angreb af skimmelvækst. En kuldebro i et væghjørne kan f.eks. give udfordringer med skimmelsvamp i vinterhalvåret. Det er muligt at begrænse angrebet i at udvikle sig. Ligeledes kan skimmelsvamp i loftrum bremses. Se også hvad vi kan hjælpe med i dit sommerhus her.
  • Skimmelbegrænsende maling
    En udsat væg i f.eks. en kælder kan beskyttes mod skimmelsvamp med den rette maling. Vi tilbyder forskellige malingstyper, der er gode til at beskytte de udsatte vægge.

Det gode indeklima

Alle disse gamle konstruktioner er man nødt til at gøre noget ved, for at få det gode og sunde indeklima. Varme og udskiftning af luften er helt essentielt, og efterisolering er nødvendig for at forebygge nye problemer.

SKADEteknik tilbyder følgende muligheder af indvendig isolering:

  • Sanerpuds
    Sanerpuds er et pudslag der påføres væggen i ca. 2 cm tykkelse. Pudslaget har gode egenskaber i forhold til at transportere fugt samt absorbere saltudblomstringer. Man får en varmere væg og et tørrere indeklima. Der er en del arbejde i at pudse en væg op, men det er en god og langtidsholdbar løsning.
    Isoleringsværdi med en varmeledningsevne på 0,125 λ-værdi(W/mK)
  • Kalciumsilikat indeklimaplader
    Med kalciumpladerne er det muligt at etablere helt op til 100 mm varm og tør væg. Pladerne er forebyggende overfor skimmelsvamp grundet deres høje PH-værdi på 10,5. Monteringen vil kræve en opretning af den bagvedliggende væg, men monteringsarbejdet er relativt let. Med finspartling får man en rigtig fin vægoverflade.
    Isoleringsværdi med en varmeledningsevne på 0,069 λ-værdi(W/mK)
  • ECO Power Protect indeklimasystem
    Med ECO-pladerne får man et økologisk, bæredygtigt og skimmelresistent produkt udviklet af mineralsk perlite og miljøvenligt genanvendt cellulose. Pladerne isolerer en anelse bedre end kalciumsilikatpladerne og er lige så nemme at arbejde med. Pladerne forstærkes med et armeringsnet og man får en mere robust løsning.
    Isoleringsværdi med en varmeledningsevne på 0,050 λ-værdi(W/mK)
  • IQ Therm isolering
    Pladerne leverer den bedste isolering, er åndbare og skimmelresistente, samt nemme at montere. Her får du op til 80 mm efterisolering. Den bedste løsning og et alternativ til udvendig isolering. Slip for at ændre på husets udseende ved at foretage indvendig isolering.
    Højeste isoleringsværdi med en varmeledningsevne på 0,031 λ-værdi(W/mK)

Til sammenligning ligger varmeledningsevnen for andre produkter således (kilde: Bolius) – jo laverer talangivelse, jo bedre isoleringsværdi:

Mineraluld 0,032-0,043 λ-værdi (W/mK)

Polystyren 0,034-0,041 λ-værdi (W/mK)

PUR 0,021 λ-værdi (W/mK)

Grå EPS (polystyren) 0,031 λ-værdi (W/mK)

Beton 0,8-1,7 λ-værdi (W/mK)

Mursten 0,49-0,74 λ-værdi (W/mK)

Træ (fyr) 0,12 λ-værdi (W/mK)

Når alt kommer til alt, så skal det være dit budget og dine ønsker til hvordan kælderen skal anvendes, der er beslutningsgrundlaget. Beregn evt. en pris med IQ Therm løsningen.

Tag fat i os, og book et besøg af en fugttekniker. Lad os starte med at få lavet en omfangsvurdering af din kælder – så finder vi den bedste løsning til dig.

udtørring igang for at fjerne fugt

Efterisolering med skimmelreducerende Power Protect plader i en bolig lige uden for Aalborg.

Boligen var udsat for kølig og dårligt isoleret vægge. Det gav skimmelsvamp bag køkkenskabene. Væggen er nu efterisoleret, så kuldebro og skimmelsvamp undgås.

På denne sag er der anvendt Power Protect plader, men det kunne lige så godt have været IQ Therm, der isolerer bedre. De er lidt dyrere, og derfor det endte med PP-pladerne fremfor IQ-pladerne efter kundens ønske.

Indhent tilbud på din næste opgave

Vi vender tilbage hurtigst muligt

Hvorfor vælge os?