Over 15 års erfaring

Konkurrencedygtige priser

Certificeret af Mycometer®

Fri fragt v/køb over 500,-

Borebiller har angrebet træværket i huset!

Mistænker du at træødelæggende insekter spiser dit træværk, er du ikke alene om problemet. Borebiller er meget udbredt i danske bygninger, særligt de ældre byggerier står for skud. Angreb af borebiller hænger typisk sammen med fugtskader i ejendommen. Insekterne borer sig gennem spærrene i din tagkonstruktion, bjælkerne i din krybekælder, og ses også i andre konstruktioner som plankegulve, trælofter og ældre møbler af træ.

I de værste tilfælde, svækkes konstruktionerne med op til 5% årligt, så det er ikke en udfordring, man skal lade stå ubehandlet hen. Skaderne kan vokse sig voldsomme og bekostelige.

Kondens, vandskader, utætte konstruktioner eller opstigende fugt er ofte forløberen til følgeskader som råd, træødelæggende svampe, skimmelsvamp og borebiller. Fugten nedbryder træet, gør det blødere at arbejde i for biller og larver, og er man uheldig, så når skaderne at vokse sig uoverskuelige.

 

Hvordan opdager du borebillerne?

Det er en rigtig god idé at gennemgå sit hus fra top til bund et par gange om året for at komme skader på ejendommen i forkøbet. Når vi taler borebiller, så ser du problemerne sådan:

  • Små runde huller på størrelse med et knappenålshoved i dit træværk
  • Træstøv eller borestøv på eller under trækonstruktioner
  • Små flyvende insekter, særligt i maj og juni måned

En livscyklus for borebillen kan forløbe over 4-8 år. Borebillen kommer frem i maj og juni måned, over kun kort tid, men bruger tiden på at lægge æg i revner og sprækker i boligens træværk. Det udvikler sig til en larve / boreorm, og kræet begynder at spise og hygge sig i dit træværk. Her kan det overleve i flere år, inden det trænger ud af træværket for at starte cyklusen forfra.

Derfor er det heller ikke nok at sprøjte med et korttidsvirkende insektmiddel. Der skal enten varmepåvirkning af trækonstruktionen til, eller en langtidsvirkende insektgift til, for at få bugt med de ødelæggende insekter. Opvarmning af konstruktionen til 55 grader i 1-2 timer, er en skånsom behandling for dit indeklima. Protox Insekt er et langtidsvirkende insektmiddel, der f.eks. kan anvendes i tagkonstruktionen. Her dannes en barriere, der holder i flere år, og dermed dræber de insekter der, over tid vil ud i verden og formere sig på ny. Barrieren dræber ligeledes nye udefrakommende tilkommere.

Om det er en gammel bygning der har stået i 100 år eller et sommerhus fra 1970, smækfyldt af træværk, ændrer ikke så meget på grundbegreberne i de forebyggende foranstaltninger eller for den sags skyld i de behandlende metoder.

 

Hvad kan du selv gøre for at undgå borebiller i ejendommen?

Forskellige forebyggende handlinger kommer på banen, og afhænger af dig. For at minimere risikoen mest muligt, bør du:

  • Lufte ud dagligt eller sørge for en god ventilationsløsning
  • Undgå at boligen står køligt hen
  • Jævnligt kontrollere boligen for tegn på fugtskader og borebiller
  • Renovere dit sommerhus / din ejendom, så fugtskader undgås

Er du i tvivl omkring angreb af borebiller eller mistanke til fugtskader i din ejendom, så ring til os og få en fagmand ud til dig. Du kan også benytte formularen her på siden, til at kontakte os.

Skadelig fugt i skabssokkel i sommerhus kan give skimmelsvamp og medføre borebiller, trænedbrydende insekter
Skadelig fugt i vægge af træ i sommerhus kan give skimmelsvamp og medføre borebiller, trænedbrydende insekter
Borebiller i træ i sommerhus i Blokhus